Мариана Раясало

Една библиотека в Упсала

Представяме ви разказа на  Мариана Раясало, българка, която живее в град Упсала, Швеция и работи в местната библиотека:

Работя във библиотеката от 1999/2000 г. Започнах на компютрите по проект. Тогава на пазара излязоха първите PC и библиотеката закупи 8, които инсталирахме като начало. Мястото нарекохме „IT площад“. Стана много известно и беше едно от най-забележителните места в библиотеката. Хората нищо не разбираха от компютри и интернет. Така започнах аз с още двама колеги да учим населението на Упсала как се борави с компютър. И от тогава до сега - вече 18 години - все още работя тук.

Няколко години работих в детско и юношеско отделение, в архива и къде ли още не, а от миналата година вече не се занимавам с компютри. Между другото е много здравословно и полезно да сменяш работните занимания. Работила съм почти с всичко. Това ме прави компетентна и сигурна в работата. От четири години работя с поръчки от други библиотеки в страната - т.н. fjärrlån на шведски. Това най-много ми харесва, защото никой друг не разбира от тази работа, само аз. Приемам поръчки чрез система наречена Либрис (Libris) и поръчвам от чужбина и Скандинавия. Обикновено тези услуги се използват от учени, студенти и специалисти. Допреди няколко години това се заплащаше, но сега е безплатно и разглезва още повече хората - някои прекаляват с интензивността на поръчките.

Какво друго предлагаме?

Безплатна библиотечна карта, която е обща за всичките 13 филиални библиотеки включително и главната библиотека.
Общи ресурси с обща уеб-страница и общи условия, за да не се създава объркване на хората – това е много важно!
Предлагаме безжичен интернет в рамките на библиотеките. Компютри, принтери, скенер.

В библиотеките заемаме книги детска /юношеска чуждестранна литература, е-книги чрез интернет, имаме курсове за учене на различни езици, литература на лесен шведски, подходяща за чужденците, които учат езика, книги с голям шрифт за хора с лошо зрение, DVD филми, филми, качени онлайн, специални книги за дислектици за хора които имат проблем - неспособност за четене и разбиране на прочетеното и т.н., както и CD дискове музика, телевизионни игри като например Playstation 4, Xbox  Xboxone, xbox360 и др.  

Предлагаме списания, вестници на шведски и други езици, както в книжна, така и в дигитална форма. Между другото, абонирали сме се от много години за „Жената Днес“, благодарение на мен и имаме също български книги. В библиотеката има много места за четене, както индивидуално, така и групово. Организираме писателски вечери. Предлагаме само 250 места, които смятаме за достатъчни за писателска вечер. Продават се билети, предварително се обявява в различни медии и, разбира се, в библиотеката. Много са популярни тези писателски срещи. Писателят може да си продава книгата в края на срещата. Имаме много хубаво кафене, което добре се съчетава с посещаването на библиотеката, а и с писателските срещи и други събития. Организираме и планираме вечерни и дневни интересни програми на теми, касаещи обществото. Имаме и малка художествена галерия. Колеги, специалисти в различни области, се занимават с това. Библиотекарите не са достатъчни за такова разнообразно обслужване. Имаме и учители, които са полезни в различни сфери. Библиотеката е вече място за различни хора с техните различни необходимости. Това е вече новото виждане за библиотеките. Градските библиотеки тотално се различават от университетските.

Ние разполагаме със два библиотекарски автобуса, оборудвани с най-висока техника. Пробвах един път – трябва да кажа, че е много удобно, приятно и интересно. Автобусът има интернет, така че няма проблем със заемане на книги и използване напълно на системата. Автобусите пътуват  по  места извън града и училища, където няма библиотека. Това отделение се нарича pool. Те обслужват старчески домове, затвора в града, приемат поръчки за носене на книги по домовете, но само за неподвижни хора.

Детското отделение е друга част от библиотеката.

Колегите работят с детско-юношеска литература на шведски и на чужди езици, организират детски занимания, програми на шведски и други езици, приемат всеки ден различни класове от училищата в града за посещение в библиотеката. Имаме сключен договор между политици и Министерство на образованието, директорите на училищата спазват споразумението. Това е задължителна тясна връзка между библиотека и училище за посещение и разговор за книги за различни възрасти. Учителите запазват час за посещение и след разговора всеки ученик заема книги за четене. Това стимулира младите хора. Колегите провеждат семинар само за учители, като ги информират за появата както на нови книги в различни жанрове, така и за други интересни издания, например такива, стимулиращи четенето. Ние в библиотеката сме експертите, учителите нямат такова време.

Организираме срещи два пъти в седмицата по 1,5 часа за имигранти / чужденци, желаещи да упражняват и учат шведски език. Срещите се водят от доброволци, които ние търсим. Тези срещи са много популярни. Обичайно това са пенсионирани учители. Друг проект, също много популярен, е „Запознай се със гражданин от Упсала“, който дава възможност да се създаде контакт и приятелство между хората. Предлагаме компютърно обучение по различни въпроси два пъти в седмица по един час. Обикновено то се посещава от възрастни хора. Явно тази група има нужда от тази помощ. Уроците по математика, които предлагаме, се преподават също от доброволци. Това са хора с много добри умения по математика.

Библиотеките са автоматизирани с роботи за връщане на книги, разпределение по жанрово направление и изпращане по други филиали. Имаме компютри за заемане на книги на самообслужване. Посещаемостта е около 2500 – 3000 души на ден.

Важно е да спомена е, че ние непрекъснато се информираме за новостите в библиотекарския бранш, посещаваме различни семинарии големи и малки форуми с много интересни и полезни събеседници. Всичко това ни обогатява, дава ни възможност да осъществим новостите на практика.

И накрая:

За да получиш, трябва да работиш и да се усъвършенстваш, тогава ще бъдеш оценен. Не може само да се вдигат рамене и вечно някой да е виновен...